1. Wij ondersteunen mantelzorgers, gericht op het verminderen van draaglast en het vergroten van draagkracht met het doel overbelasting te voorkomen

  Meer informatie...
 2. Is er bij jou thuis iemand langdurig ziek of gehandicapt en moet je daarom thuis vaak meehelpen?  Dan ben jij een jonge mantelzorger want in al deze situaties groei je op met iemand die zorg nodig heeft.

  Meer informatie...
 3. Steunpunt Mantelzorg is altijd op zoek naar vrijwilligers.

  Meer informatie...
 4. Geef mantelzorgers uw tijd cadeau!

  Meer informatie...

Wat is mantelzorg?

1 op de 4 Nederlanders is mantelzorger! U bent bijvoorbeeld mantelzorger wanneer u zorgt voor:

 • uw ouder die dementerende is,
 • uw kind dat gehandicapt is,
 • uw partner die een herseninfarct heeft gehad,
 • je broer of zus die een psychische ziekte heeft.

Er zijn ook jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft.  1 op de 11 kinderen heeft in de thuissituatie iemand die extra zorg nodig heeft. Die situatie kan een gezonde ontwikkeling van jonge mantelzorgers in de weg staan.

Het lijkt zo simpel. Iemand met wie je een band hebt, wordt ziek of hulpbehoevend. Je vindt het de gewoonste zaak van de wereld om dan in te springen.  Het is eigen aan mantelzorgers om de hulp die ze bieden, als vanzelfsprekend te beschouwen. Het overkomt je gewoon.

Zo simpel is het…Of toch niet? Het lijkt inderdaad heel gewoon, maar de praktijk is heel wat weerbarstiger.

De zorg neemt vaak geleidelijk toe. Uiteindelijk staan mantelzorgers vaak dag en nacht paraat, soms jarenlang.

Nee, het is niet simpel. Mantelzorg is vaak moeilijk te combineren met een betaalde baan, ook de zorg voor het eigen gezin kan in de knel komen. Het kan ten koste gaan van je eigen gezondheid. En als je dan doodop, tijdelijk de zorg over wilt dragen, blijken er maar weinig mogelijkheden te zijn.

Mantelzorgers vallen niet graag anderen lastig en doen vaak (te) laat een beroep op hulp. Zorg dat je al vroeg een beroep op ondersteuning doet. Dan kun je het langer volhouden. In de meeste gevallen kan het Steunpunt Mantelzorg wat uitkomst bieden.

Mantelzorg, daar kies je niet voor, het komt op je pad.

Neem contact met ons op

Contact informatie

 1. E-mail

 2. Postadres

  De Beemden 1C

  5271 BH Sint-Michielsgestel

 3. Telefoon

Onze sponsoren

 1. Monversa Web Development

Website ontworpen en ontwikkeld door Monversa Web Development